Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο Δ Ο Ι Π Ο Ρ Ι Κ Ο

Ο Δ Ο Ι Π Ο Ρ Ι Κ Ο



Ο πανάγιος τάφος του Κυρίου μας





Ο κάθε Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος μπορεί να έχει την τύχη και την ευκαιρία να επισκεφτεί Πανάγια προσκυνήματα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Η μέγιστη όμως ευλογία, που μπορεί να έχει, είναι η ευκαιρία για προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Η τύχη και η ευλογία να πορευτεί στα μέρη και τους χώρους που ο Θεός μας Χριστός περπάτησε, δίδαξε, δοκιμάστηκε, γεύτηκε την αχαριστία των ανθρώπων και δοκίμασε το πικρό ποτήρι των παθών, που όμως νικηθήκαν με την Ανάστασή του και την ακολούθως μετάβασή του στους ουρανούς.





Το ταξίδι αυτό πέραν από ευλογημένο μπορεί να είναι και απολύτως ωφέλιμο με την έννοια ότι πρώτον, θα πρέπει να γίνουν επισκέψεις σε όλους τους σημαντικούς χώρους της επί της γης πορείας του Χριστού, δεύτερον, η ενημέρωση και πληροφόρηση μέσον της ξενάγησης να είναι έγκυρη και να στηρίζεται στα πραγματικά γεγονότα και τις πατερικές παραδόσεις της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και τρίτον, εκτός από την προσκύνηση των ευλαβών εικόνων και των Πανάγιων Προσκυνημάτων η συμμετοχή σε ακολουθίες, η θεία κοινωνία και η βάπτιση στον Ιορδάνη ποταμό.




Όλα τα πιο τα πιο πάνω αποτέλεσαν τη βάση της απόλυτης επίτευξης του στόχου και των σκοπών του ευλογημένου αυτού ταξιδιού. Τόσον η συνοδεία και εποπτεία του πατρός Παρασκευά Αγάθωνος, όσον και η ξενάγηση και πληροφόρηση του ξεναγού κου Ανδρέα Κ. Γεωργίου, εκπαιδευτικού – θεολόγου, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, αλλά και προέκριναν το άριστο στο αποτέλεσμα.




Μετά την άφιξη μας, περίπου στις 9.00 μ.μ., στο Τελ Αβίβ και τη θερμή υποδοχή από το ξεναγό μας, ξεκίνησε το δρομολόγιο για να «ανεβούμε στην Ιερουσαλήμ». Ακούμε από τον ξεναγό μας για τη Λήδα και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο τόπος που μαρτύρησε και μάλιστα κάτω από την εκκλησία υπάρχει και κρύπτη και ο τάφος του.




Περάσαμε από την Πανάγια και πανέμορφη πόλη που είναι κτισμένη σε πάνω σε λόφους σε υψόμετρο περίπου 1,000 μέτρων. Η Ιερουσαλήμ είναι το θρησκευτικό και λατρευτικό κέντρο και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό με κέντρο το Πανάγιο Τάφο και το Ναό της Αναστάσεως, το Ιουδαϊσμό με το τείχος των δακρύων και το Μουσουλμανισμό με τα τεμένη Ομάρ και Ελ-Ακσά. Το ξενοδοχείο μας,


Nativity, πολύ ωραίο, καθαρό, και με άνετα δωμάτια και καλό φαγητό βρίσκεται στη Βηθλεέμ, που είναι σε περιοχή που ελέγχεται από τους Παλαιστινίους.




1η μέρα. Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011








Ο φρικτός γολγοθάς Η πλάκα της αποκαθήλωσης του Κυρίου

Με συγκίνηση, χαρά, αλλά και δάκρυα φτάνουμε γύρω στις 8.15 στη παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Μπαίνουμε στην Αγία Αυλή του προσκυνήματος των προσκυνημάτων. Με δέος εισερχόμαστε στο Πανίερο Ναό της Αναστάσεως τον αρχαιότερο και σπουδαιότερο από θρησκευτικής άποψης Ναό της Χριστιανοσύνης. Ακριβώς απέναντι από την είσοδο είναι μία μαρμάρινη πλάκα. Εδώ έγινε η αποκαθήλωση του Χριστού. Προσκυνάμε με ευλάβεια και συγκίνηση.




Στη συνέχεια με συνεχής ενημερώσεις οδεύουμε προς το Πανάγιο Τάφο. Ευτυχώς για εμάς δεν υπήρχε πολύς κόσμος και αναμονή στη σειρά. Έτσι με άνεση εισερχόμαστε ένας – ένας στο Ιερό Κουβούκλιο. Εδώ μέσα στο μπροστινό μέρος βρίσκεται ο Ιερός Λίθος με τον οποίο σφράγισαν οι Ιουδαίοι τον τάφο του Χριστού. Στο πίσω μέρος βρίσκεται ό,τι ιερότερο υπάρχει στο κόσμο για τους χριστιανούς, ο Τάφος του Χριστού μας.




Το τι αισθάνεται ο κάθε ένας τη στιγμή που σκύβει και προσκυνάει το μάρμαρο του Τάφου, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Ασφαλώς αισθάνεται βαθύ συγκλονισμό και άπειρη ευγνωμοσύνη για τον φιλάνθρωπο Κύριο, τόσο φιλάνθρωπο, που εκείνη τη ημέρα της Ταφής Του άνοιξε το Παράδεισο για τους «ζώντας και τους κεκοιμημένους», αφού γι’ αυτούς κατήλθε μέχρι και τον Άδη και κύρηξε μετάνοια.




Ακολούθως ανεβαίνουμε το φρικτό Γολγοθά, όπου σταυρώθηκε ο Κύριος, και όπου υπάρχει η οπή στην οποία κάρφωσαν το Σταυρό.




Ακολουθήσαμε τα βήματα του Ιησού προσκυνώντας όλα τα προσκυνήματα που βρίσκονται στο χώρο του ναού της Αναστάσεως. Την Άγια αποκαθήλωση, τον τόπο των μυροφόρων γυναικών, τον τάφο του Ιωσήφ, την Κολώνα της Φραγκέλλωσης, το Παρεκκλήσι των κλαπών, το Παρεκκλήσι του Ακάνθινου Στεφάνου και το Παρεκκλήσι του Αδάμ. Προχωράμε σε άλλο σημείο του Ναού κατεβαίνοντας πολλά σκαλιά εκεί που η Αγία Ελένη βρήκε το Τίμιο Σταυρό, θαμμένο στη γη για τρεις αιώνες. Εκεί είδαμε από κάτω και το βράχο του Γολγοθά, σκισμένο από την ημέρα της σταύρωσης.




Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στη οδό του μαρτυρίου. Επισκεφτήκαμε και το χώρο που φυλακίστηκε ο Θεός Χριστός μας. Με συγκίνηση ακούγαμε το ξεναγό να μας εξηγεί το πάντα, λέγοντας μας από το Ιερό Ευαγγέλιο διάφορα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτά τα αγιασμένα μέρη τα οποία βλέπαμε και με τα μάτια μας.




Ακολούθως είχαμε τη τύχη και την ευλογία να μας δεχτεί σε επίσκεψη στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλος Γ΄. Η υποδοχή έγινε στο μέγα συνοδικό του Πατριαρχείου όπου ο Πατριάρχης μας απηύθυνε πατρικό λόγο και μας ενημέρωσε για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τη σημασία της παρουσίας του στους Αγίους τόπους για τους απανταχού ορθόδοξους χριστιανούς. Αφού μας χαιρέτησε έναν προς ένα και πήραμε την ευλογία του, βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες και αποχωρήσαμε.




Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με επισκέψεις σε Πανάγια προσκυνήματα στην εκτός των τειχών πόλη της Ιερουσαλήμ. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου και ο τόπος μαρτυρίου του πρωτομάρτυρα του Χριστιανισμού.




Στη Γεθσημανή επισκεφτήκαμε το ναό με το θεομητορικό μνήμα της Παναγίας μας και τα 48 σκαλοπάτια. Αυτό το ναό το έκτισε η Αγία Ελένη. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια αριστερά είναι ο τάφος του Ιωσήφ του μνήστορα και δεξιά οι τάφοι των θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας. Πίσω από το Θεομητορικό μνήμα βρίσκεται επιβλητική η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, αυτής της πανέμορφης και θαυματουργής εικόνας την οποία με ευλάβεια πολλές φορές προσκυνήσαμε και ζητήσαμε τη Χάρη της.




Λίγο πιο ανατολικά από τη Γεθσημανή επισκεφτήκαμε το όρος των ελαιών, το κήπο της Προδοσίας και το Ναό των Εθνών. Στο Ναό αυτό «της Αγωνίας», σύμφωνα με τη παράδοση συνελήφθηκε ο Κύριος από τους Εβραίους και οδηγήθηκε στον Άννα και το Καϊάφα.




Έπειτα η αποστολή επισκέφτηκε το σπίτι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου κοιμήθηκε η Παναγία μας. Ο χώρος αυτός είναι σήμερα ναός των Λατίνων.




Μετά το μεσημεριανό φαγητό η πρώτη μέρα προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους δεν μπορούσε να κλείσει καλύτερα παρά με επίσκεψη και προσκύνημα στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Στο σπήλαιο της Γεννήσεως η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα με τη σκέψη ότι σε αυτό το σημείο γεννήθηκε από τη Παρθένο Μαρία ο Ιησούς μας Χριστός. Στο δεξιό μέρος του σπηλαίου είδαμε την Αγία Φάτνη όπου σύμφωνα με τη παράδοση τοποθέτησε η Παναγία μας το νεογέννητο Χριστό πάνω σε άχυρα για να ζεσταθεί.




Ο τόπος της γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ




2η μέρα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2011









Η μονή του αγίου Γεωργίου του Χοζεβά


Αυτή η μέρα αποδείχτηκε σαν η πιο δύσκολή με την έννοια ότι οι ομάδα των προσκυνητών θα είχε την ιδιαίτερη σωματική δοκιμασία με τις δύσκολες αναβάσεις και επισκέψεις στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά και στο Σαραντάριο όρος. Το ξύπνημα ήταν πολύ πρωί και το λεωφορείο κατηφόρισε προς την έρημο Γαλιλαίας και μπροστά μας απλώνεται αυτή η άγονη περιοχή με την αφόρητη ζέστη.




Πρώτο προσκύνημα της ημέρας ήταν η επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβά. που βρίσκεται το δρόμο από τη Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ σε μια πλαγιά και άγρια χαράδρα. Η ανάβαση πολύ δύσκολη που για εκείνους που δεν μπορούσαν έγινε με τη βοήθεια γαϊδουριών. Η εμπειρία μοναδική και το προσκύνημα των Αγίων λειψάνων του αγίου Ιωάννη του Ρουμάνου και του τάφου του Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβίτου μεγάλη ευλογία.




Το λεωφορείο συνέχισε την πορεία προς το χαμηλότερο σημείο στο πλανήτη σε στέρεο έδαφος σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.










Από τον αγιασμό των υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό Το ακριβές σημείο βάπτισης του Κυρίου μας

στον Ιορδάνη


Ο επόμενος σταθμός έμελλε να ήταν το πραγματικό σημείο όπου βαπτίστηκε ο Θεός μας Χριστός από τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, στον Ιορδάνη ποταμό. Η επίσκεψη σε αυτό το χώρο έγινε κατορθωτή ένεκα του ότι είχαμε σαν ξεναγό μας τον κο Γεωργίου. Ο Αγιασμός των υδάτων από το Πρεσβύτερο Πατέρα Παρασκευά και η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον Ιορδάνη Ποταμό θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Στο μυαλό του κάθε προσκυνητή η επίσκεψη στους Αγίους Τόπους φτάνει στη πλήρωσή της με το βάπτισμα στον Ιορδάνη Ποταμό. Όλοι οι προσκυνητές της αποστολής αναβαπτιστήκαμε στα Ιορδάνεια νάματα και όλοι μαζί ψάλλαμε το γνωστό απολυτίκιο « εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...». Οι στιγμές αυτές και η απόλυτη συγκίνηση θα μείνουν για όλους μας αξέχαστες και ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας.




Μετά από τον Ιορδάνη ποταμό κατευθυνθήκαμε προς την πόλη της Ιεριχούς και επισκεφτήκαμε την μονή του Προφήτου Ελισσαίου, που μεταποίησε τα νερά της πόλης σε πόσιμα. Στην αυλή της μονής υπάρχει δένδρο απόγονος της συκομουριάς του Ζακχαίου, όπου και θυμηθήκαμε την υπό του κυρίου θεραπεία των δυο τυφλών.




Ακολουθεί η πορεία προς το Σαραντάριο Όρος, στο οποίο κάποιοι ανέβηκαν με τελεφερίκ και κάποιοι υπέστησαν τη δοκιμασία της ανάβασης με τα πόδια εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη. Στο Σαραντάριο Όρος νήστεψε ο Κύριος μας σαράντα μέρες. Η χαρά μας μεγάλη γιατί είμαστε στο σημείο που είναι το παρεκκλήσι της δοκιμασίας του Πειρασμού και η πέτρα πάνω στην οποία κάθισε Κύριος. Στον ίδιο χώρο ακολούθησαν άλλοι πειρασμοί από το διάβολο.




Το γεύμα μας ήταν πολύ ωραίο και πλούσιο και ήταν σε ένα εστιατόριο στη Ιεριχώ. Μετά ανηφορήσαμε και πάλι προς την Πανάγια πόλη των Ιεροσολύμων. Οι εμπειρίες συνεχίζουν να είναι και συγκινητικές και πολύ ωφέλιμες. Φτάνοντας στη πόλη ο ξεναγός μας οδήγησε στο Υπερώο που βρίσκεται στο λόφο Σιών έξω από τα τείχη. Στο Υπερώο έγινε ο Μυστικός Δείπνος και ο Ιερός Νιπτήρας κατά τον οποίο ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Το Υπερώο δυστυχώς ανήκει στους Εβραίους.




Ακολουθεί η επίσκεψη στον Τάφο του Δαυίδ που και αυτός κατέχεται από τους Εβραίους.




3η μέρα. Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011






Πρώτος σταθμός της ημέρας ήταν το Όρος θαβώρ και το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στο οποίο ανεβήκαμε με ταξί. Ο χώρος, ένα βουνό που δεσπόζει της περιοχής, είναι πολύ επιβλητικό, και είναι εδώ που επέλεξε ο Χριστός μας για να γίνει η Μεταμόρφωση Του στη παρουσία των μαθητών Του Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννη. Με τη είσοδο μας στο ναό όλοι μαζί ψάλλαμε το απολυτίκιο της μεταμορφώσεως.




Μία μοναδική εικόνα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου




Ο επόμενος σταθμός η πόλη της Ναζαρέτ που βρίσκεται στη δυτική κοιλάδα της Γαλιλαίας. Εδώ έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Παναγία μας άκουσε το «Χαίρε κεχαριτωμένη» από τον άγγελο. Ο κόσμος πάρα πολλής και υπήρχε συνωστισμός για να προσκυνήσουμε. Εκεί είδαμε το πηγάδι που κατά τη παράδοση συνέβη ο Ευαγγελισμός.




Επόμενο προσκύνημα η Κανά της Γαλιλαίας, γνωστή για το πρώτο θαύμα που τέλεσε ο Χριστός στον γάμο μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Εκεί στο ναό του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν οι λίθινες υδρίες που κατά την παράδοση μετέτρεψε ο Χριστός το νερό σε κρασί.




Διασχίζοντας πάντα τη Γαλιλαία, κατηφορίσαμε προς την αγαπημένη του Κυρίου λίμνη της Τιβεριάδας. Η μνήμες που φέρνει αυτή η λίμνη ιερές.




Επισκεφτήκαμε την Μονή των Αγίων Αποστόλων στη Καπερναούμ. Ο Χριστός χρησιμοποιούσε την πόλη αυτή σαν κέντρο της διδασκαλίας του και εδώ έκανε πολλά θαύματα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων με τους με τους κόκκινους τρούλους ξεπροβάλλει εντυπωσιακός. Η Ελληνορθόδοξη παρουσία είναι έντονη σε όλη την έκταση των Αγίων Τόπων.




Για μεσημεριανό ο ξεναγός μας επέλεξε ένα εστιατόριο παρά τη λίμνη της Τιβεριάδας όπου μας σέρβιραν φρέσκο ψάρι από τη λίμνη της Τιβεριάδας.




Ακολούθησε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, αφού η αποστολή με πρωτοβουλία του ξεναγού μας κου Γεωργίου νοίκιασε ένα πλοιάριο και προσπάθησε να ακολουθήσει τη πορεία που ο Θεός μας Χριστός έκαμε στα νερά της λίμνης της Τιβεριάδος. Οι αναμνήσεις αυτής της πορείας θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη όλων μας.




Επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος




Έπειτα ξεκινήσαμε για την επιστροφή από το πιο μακρινό ταξίδι της εβδομάδας. Στην επιστροφή που ακολούθησε διαφορετικό δρομολόγιο και κοντά στη νεκρά θάλασσα επισκεφτήκαμε την Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Σύμφωνα με τη παράδοση ο Άγιος υπηρετείτο σε όλη τη ζωή του από ένα λιοντάρι. Το μοναστήρι συνδέεται επίσης με άλλες δύο μορφές της ασκητικής ζωής, Την Όσια Μαρία την Αιγύπτια και Του Αββά Ζωσιμά. Ακόμα η παράδοση μαρτυρεί ότι στον ίδιο χώρο (η Αγία Σπηλιά βρίσκεται κάτω από το ναό του Αγίου) φιλοξενήθηκε η Αγία Οικογένεια στη πορεία της προς την Αίγυπτο όπου και έγινε ο θηλασμός του Κυρίου από τη Θεοτόκο. Οι στιγμές παντού συγκλονιστικές.




Στη μονή του αγίου Γερασίμου




Φτάνοντας στη πόλη των Ιεροσολύμων το λεωφορείο στάθμευσε στη Μονή του Τίμιου Σταυρού. Η μονή κτίστηκε από την Αγία Ελένη στο σημείο που ο Λωτ κατά τη παράδοση φύτεψε τα τρία ραβδιά που ακολούθως έγιναν ένα τρισύνθετο δέντρο από τα οποία κατασκευάστηκε ο Σταυρός του Χριστού.




Εδώ όπου βλάστησεν το ζωηφόρον φυτόν




Πριν να καταλύσουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση επισκεφτήκαμε και την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών Καταμόνας που βρίσκεται σε μια καταπράσινη και όμορφη περιοχή. Εδώ σώζεται ο τάφος του Αγίου. Εδώ ο γηραιός Κύπριος ιερομόναχος Θεοδώρητος μίλησε με πολύ όμορφα και χριστιανικά λόγια στους προσκυνητές τόσον για τον Άγιο όσον και για το Χριστό μας.




Η ξεκούραση του απογεύματος ήταν απαραίτητη μετά το κουραστικό και πολύ μακρινό ταξίδι, αλλά και για το ότι το βράδυ είχε προγραμματιστεί συμμετοχή της αποστολής στην αγρυπνία στο ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο.







Από την αγρυπνία στον ναό της Αναστάσεως του Κυρίου


Αργά το βράδυ το λεωφορείο ακολούθησε για πολλοστή φορά τη πορεία προς τη παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Το βράδυ της Τετάρτης ίσως ήταν η πιο δυνατή εμπειρία του προσκυνηματικού ταξιδιού μας. Μόλις φτάσαμε μπήκαμε στη σειρά για να προσκυνήσουμε και πάλι τον Πανάγιο Τάφο και τα άλλα προσκυνήματα του Ναού της Αναστάσεως, καθώς και τα Ιερά λείψανα των Αγίων που βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο. Η κατάνυξη και η συγκίνηση αλλά και τα δάκρυα από πολλούς από εμάς δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Θα μας μείνει όλους ανεξίτηλη στη μνήμη μας η τέλεση της Μεσονυκτικής Θείας Λειτουργίας στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου που κορυφώθηκε με τη Θεία Κοινωνία. Η χαρά και η ηρεμία και η κατάνυξη μας συντρόφεψαν στο ξενοδοχείο και παρά τη κούραση της ημέρας όλοι νοιώθαμε πολύ όμορφα και ήρεμα.




4η μέρα. Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011






Πολύ πρωί και ακολουθώντας πορεία σε Παλαιστινιακά εδάφη ακολουθήσαμε πορεία κατηφορική προς τη καρδιά της ερήμου της Ιουδαίας για να επισκεφτούμε τη Μονή Λαύρα του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου. Η μονή, άβατος, υποχρέωσε τις γυναίκες προσκυνητές να παραμείνουν στην είσοδο της μονής. Μέχρι σήμερα διατηρείται το σπήλαιο που έζησε ασκούμενος για πολλά χρόνια ο Άγιος Σάββας. Ασπασθήκαμε και το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα που μόλις το 1965 επιστράφηκε από τη Βενετία που οι σταυροφόροι το πήραν κατά τον 11ο αιώνα. Οι Λατίνοι αναγκάστηκαν να το επιστρέψουν μετά από επανειλημμένες αιτήσεις του Αγίου. Θα μπορεί να πει κάποιος ότι η Μονή αυτή αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης Χριστιανικής ασκητικής παράδοσης γιατί εδώ έχουν τη ρίζα τους πολλές πατερικές παραδόσεις αλλά και εκκλησιαστικοί ύμνοι και δοξασίες. Εδώ έζησε και ασκήτεψε και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και πολλοί άλλοι μεγάλοι άγιοι της Εκκλησίας.




Στην επιστροφή επισκεφτήκαμε την ιστορική Μονή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη. Ακολούθως γυρίζουμε πίσω προς τη Βηθλεέμ, στο χωριό των ποιμένων, που είδαν πρώτοι το νεογέννητο Χριστό. Ιδιαίτερα μας συγκίνησε το προσκύνημα στο περικαλλέστατο Ναό των Ποιμένων αλλά και στο Σπήλαιο των Μάγων όπου και οι Τάφοι τους.




Το μεσημέρι μας βρίσκει για γεύμα σε ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό εστιατόριο στη Βηθλεέμ.







Μαζί με τον π. Ιουστίνο στο φρέαρ του Ιακώβ


Μετά το γεύμα ακολουθούμε πορεία προς τις πόλεις Νεάπολη και Σαμάρια όπου βρίσκεται το Φρέαρ του Ιακώβ στο όρος Γαριζίν. Πάνω από το φρέαρ του Ιακώβ, βάθους 30 μέτρων, κτίστηκε Ελληνορθόδοξο μοναστήρι. Ο πατήρ Παρακευάς τέλεσε την ακολουθία του εσπερινού που όλοι μας με κατάνυξη παρακολουθήσαμε. Μετά το τέλος της ακολουθίας ο η ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος μας φίλεψε με καφέ και κέρασμα και μας κατήχησε διηγούμενος και τις δοκιμασίες της μονής με αποκορύφωμα το θάνατο του Αρχιμανδρίτη Φιλουμένου το 1979 που κατακρεουργήθηκε από σφετεριστές του χώρου και του ναού. Η συγκίνηση και ο θυμός συνυπάρχουν, όμως τα χριστιανικά συναισθήματα και η λογική νικούν τα πάθη και αναζητούν τρόπους συγχώρεσης αυτών που αδικούν και σκοτώνουν.




5η μέρα. Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011






Ουσιαστικά η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας στους Αγίους Τόπους. Το ξύπνημα πολύ πρωί και πάλι. Η πορεία που ακολουθεί το λεωφορείο είναι προς τη πόλη της Βηθανίας, τη πολή του Λαζάρου.




Η άφιξη μας, πολύ πρωί, στο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου που είναι γυναικείο είναι αφιερωμένο στη προϋπάντηση του Κυρίου από την αδελφή του Λαζάρου, Μάρθα. Μας υποδέχτηκαν οι μοναχές με επικεφαλής την ηγουμένη γερόντισσα Ευπραξία. Οι μοναχές εδώ μοιάζουν ελεύθερες πολιορκημένες.







Οι νέοι και τα παιδιά της παρέας στα ερείπια του σπιτιού του αγίου Λαζάρου


Ο πατήρ Παρακευάς τέλεσε τη θεία λειτουργία την οποία όλοι με κατάνυξη παρακολουθήσαμε. Μετά τη θεία λειτουργία πήραμε το πρωινό μας στην αυλή του μοναστηριού. Ακολούθως, η ηγουμένη μας συνόδεψε στον Ελληνορθόδοξο Ναό προς τιμήν του Λαζάρου που βρίσκεται δίπλα από το χώρο του πρώτου τάφου του Αγίου Λαζάρου καθώς και δίπλα από τα ερείπια του σπιτιού του.




Μετά το λεωφορείο ακολούθησε πορεία προς την Ορεινή και το Ναό των Αγίων Ζαχαρίου και Ελισάβετ, γονέων του Ιωάννη του Πρόδρομου. Η κοιλάδα που βρίσκεται η μονή καταπράσινη. Εδώ γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εδώ συναντήθηκαν οι έγκυες γυναίκες Μαρία και Ελισάβετ και τα έμβρυα σκίρτησαν στις κοιλιές τους.




Μετά το γεύμα του μεσημεριού πολύ ορθά μας δόθηκε το απόγευμα ελεύθερο στο χώρο της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και του Ναού της Αναστάσεως. Όλοι οι προσκυνητές έσπευσαν και πάλι με ευλάβεια να προσκυνήσουν τα Πανάγια προσκυνήματα και κυρίως τον Πανάγιο Τάφο. Επειδή δεν δίνεται πολλής χρόνος κατά το προσκύνημα ένεκα της μεγάλης γραμμής αναμονής, βλέπαμε τους προσκυνητές της δικής μας ομάδας να μπαίνουν ξανά και ξανά στη σειρά για να προσκυνήσουν και πάλι.




Η αναχώρηση από το χώρο του Ναού της Αναστάσεως ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος αυτού του πανέμορφου και ευλογημένου ταξιδιού. Όμως πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο ο ξεναγός μας κος Γεωργίου μας οδηγεί στη Μονή του Προφήτη Ηλία, ενός ακόμα ελληνορθόδοξου μοναστηριού για το τελευταίο μας προσκύνημα. Στη Μονή βρίσκεται και ένα κομμάτι τις ιαματικής αλύσου του Αγίου Γεωργίου (το ταξίδι στους Αγίους Τόπους αρχίζει και τελειώνει με αναφορές στον Άγιο Γεώργιο – που λατρεύεται ακόμα και από πολλούς μουσουλμάνους), όπως και λείψανο αγνώστου μοναχού δεμένο με άλυσο.




Η νύκτα σύντομη στο ξενοδοχείο γιατί η αναχώρηση ήταν κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, και σηματοδοτήθηκε από τη συνάντηση της ομάδας των προσκυνητών της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου σε χώρο του ξενοδοχείου, όπου από το πατέρα Παρασκευά δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις και συναισθήματα τους για το πανίερο ταξίδι στους Αγίους Τόπους και τις εμπειρίες και συναισθήματα μας.




Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «κατηφορίζοντας από την Ιερουσαλήμ», το επόμενο πρωινό, μας βρήκε σχεδόν σιωπηλούς και πολύ σκεφτικούς. Οι αισθήσεις αλλά κυρίως τα συναισθήματα και οι λογισμοί και σκέψεις όλης της εβδομάδας που πέρασε κυριαρχούσαν σε όλους μας. Ευγνώμονες προς το Κύριο γιατί αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε σχεδόν το κάθε βήμα της επί της γης πορείας του Χριστού. Όλοι σκεφτόμαστε πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα αισθανθούμε τόσο τυχεροί με το να επισκεφτούμε ξανά τα Ιερά Χώματα.




Αυτό ήταν σε λίγες γραμμές το Οδοιπορικό μας στους Αγίους Τόπους. Ήταν ένα «Θεοδρόμιον» που πραγματοποιήσαμε από τις 21 – 27 Αυγούστου 2011. Ευχαριστούμε θερμά τον Πατέρα Παρασκευά Αγάθωνος που έδωσε σε όλους την ευκαιρία να αναβαπτιστούμε στην πνευματική κολυμβήθρα των βιωμάτων της πίστεως μας και να μετουσιώσουμε στην πεζή καθημερινότητα που μας περιμένει, ανεξάντλητα βιώματα πνευματικής ωφελείας.




 


Παναγία Ιεροσολυμίτισσα -

Η γλυκύτερη Παναγία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου