Ειρηνική επίσκεψη Πατριάρχη Μόσχας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
με πληροφορίες από το Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας - Φωτογραφίες από το RiaNovosti
10 Νοεμβρίου 2012, 13:33
707 αναγνώσεις
Τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο ο οποίος από χθες πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στην Σιωνίτιδα Εκκλησία, υποδέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ .
Στη συνάντηση παρέστησαν Ιεράρχες του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμωνκαι συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες Ναζαρέτ Κυριακός, Καπιτωλιάδος Ησύχιος, Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, Φιλαδελφείας Βενέδικτος καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Αβήλων Δωρόθεος, ο Γέρων Αρχιγραμματέας Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Θαβωρίου Μεθόδιος και κληρικοί της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.
Τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών κ. Β. Λεγκοΐντα, ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων, ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ πρωτοδιάκονος Βλαδίμηρος Ναζάρκιν και ο τελών χρέη Ιδιαίτερου του Πατριάρχου κ. Μ. Κούξωφ.
Τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας ως εξής:
«Προσκυνήσαντες μόλις συν Θεώ τον Τίμιον Σταυρόν και υμνήσαντες και δοξάσαντες την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν επί του Φρικτού Γολγοθά και του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εν τω Πανιέρω Ναώ της Αναστάσεως, ανήλθομεν νυν εις τα Πατριαρχεία, εις την απ’ αιώνων έδραν ταύτην της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, της πόλεως του Βασιλέως του Μεγάλου.
Εν ταύτη μετά περιχαρείας πολλής, αγάπης αδελφικής ειλικρινούς και τελείας και τιμής ιδιαζούσης υποδεχόμεθα και χαιρετίζομεν και προσφωνούμεν δια του «ευ παρέστητε» Υμάς, τον λίαν αγαπητόν Ημίν και περισπούδαστον εν Χριστώ αδελφόν Μακαριώτατον Πατριάρχην της Αγιωτάτης αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας, τον αγαπήσαντα τα σκηνώματα Σιών της Αγίας, επισκεφθέντα αυτά πολλάκις εις το παρελθόν, ελθόντα δε νυν, ίνα επισκεφθή αυτά και εν τη καθιερωμένη κατά την τάξιν της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας «ειρηνική επισκέψει» μετά την επαξίαν εκλογήν Υμών εις την ποιμαντορικήν οιακοστροφίαν της Εκκλησίας της μεγάλης και ευσεβούς χώρας της Ρωσίας και την θεόθεν κλήσιν Υμών, όπως οδηγήσητε αυτήν εις την νέαν αναγεννητικήν και ανακαινιστικήν πορείαν αυτής, την οποίαν αύτη ακολουθεί μετά τον απηνή διωγμόν εις βάρος αυτής, ο οποίος ναι μεν εταλάνισε, κατεβασάνισε και κατεπόνησε, ουχ ήττον όμως δεν κατέβαλεν αυτήν, δεν κατίσχυσεν αυτής, αλλ’ έδωσεν αυτή αφορμήν, ίνα εξέλθη εκ της δοκιμασίας δυνατωτέρα και ενδοξοτέρα.
Εν τη αφάτω, όθεν, χαρά ως εκ της παρουσίας της Υμετέρας λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος εις το κατά τον προκάτοχον Ημών αείμνηστον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Δοσίθεον, ιερόν «οσπίτιον» της Γεραράς ημών Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και του ημετέρου παλαιφάτου Πατριαρχείου, ευχόμεθα Αυτή εκ μυχίων υγιείαν, ευστάθειαν, ευλογημένην, πλουσίαν εις πνευματικάς εμπειρίας προσκυνηματικήν θεωρίαν και ευόδωσιν των έργων Αυτής και της Εκκλησίας, ην Αύτη ποιμαίνει, εν πάσι προς δόξαν του ευλογημένου ονόματος του εν Τριάδι Θεού ημών».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο τον Μεγαλόσταυρό του Τάγματος του Αγίου και Ζωοποιού Τάφου.
Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος:
«Εκ βαθέων καρδίας ευχαριστώ τη Μακαριώτητά Σας δια την ευγενή πρόσκληση όπως επισκεφθώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τη θερμή φιλοξενία της οποίας τυγχάνω στους Αγίους Τόπους.
Η παρούσα επίσκεψή μου είναι κυρίως προσκυνηματική περιήγηση στην Αγιωτάτη Εκκλησία Ιεροσολύμων, Μητέρα πασών των Εκκλησιών και αφετηρία απ όπου η Καλή Είδηση διαδόθη από τους Αγίους Αποστόλους σε όλη την οικουμένη. Εμείς στη Ρωσία πάντα είχαμε ιδιαίτερη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων και τους Προκαθημένους αυτής. Ενθυμούμεθα πάντα ότι οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο αναπέμπουν δεήσεις υπέρ των Ορθοδόξων χριστιανών τόσο της βιβλικής περιοχής, όσο και όλης της οικουμένης. Τις αγίες Σας ευχές εκζητούμεθα Μακαριώτητε υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας και των λαών της Αγίας Ρωσίας, τους οποίους ποιμαίνει.
Η φράση «Γη Αγία» δεν αποτελεί ανθρώπινο εφέυρημα. Ο ίδιος ο Κύριος είπε στον Άγιο Προφήτη Μωϋσή: Ο γαρ τόπος, εν ω συ έστηκας, γη αγία εστί (Εξ. 3. 5). Εάν αυτό ειπώθηκε δια την έρημο πλησίον του Όρους Χωρήβ, όπου έγινε η εν τη Φλεγομένη Βάτω θεοφάνεια, πόσο μάλλον αγιότοκος ανεδείχθη η Παλαιστίνη. Εδώ ήταν όπου εγεννήθη, κήρυξε, εσταυρώθη και ετάφη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Εδώ ήταν όπου Αυτός ανέστη ενδόξως εκ νεκρών. Εδώ ήταν, όπου ο Κύριος εθεμελίωσε την Εκκλησία και επίσης στους Αγίους Τόπους το Πνεύμα του Κυρίου επιφοίτησε στους Αποστόλους χορηγούντας αυτούς τη χάρη όπως διαδωθεί η Εκκλησία έως τα πέρατα της γης.
Όπως μετά την Αγία Πεντηκοστή στην Ιερουσαλήμ ήκουον εις έκαστος τη ιδία διαλέκτω λαλούντων αυτών (Πραξ. 2. 6), έτσι και σήμερον η Αγία Πόλη αποτελεί πόλο έλξεων πιστών από κάθε γωνιά της υφηλίου. Στους δρόμους της ακούγεται κάθε γλώσσα και διάλεκτος. Θέλω να ευχαριστήσω τη Μακαριώτητά Σας, φύλακα των μεγάλων προσκυνημάτων, δια την πατρική φροντίδα την οποία επιδεικνύετε προς την Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή και τα πλήθη προσκυνητών από τις χώρες της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, που καταφθάνουν εδώ. Στην καρδιά μου θα διατηρώ για πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις από την επίσκεψη προς τα μεγάλα χριστιανικά προσκυνήματα, όπου ευρέθην και πάλιν συνοδεία της Μακαριώτητός Σας.
Θέλω να ευχηθώ στην Αγιοσύνη Σας σωματική δύναμη και την πανίσχυρη βοήθεια του Θεού στην Πατριαρχική Σας διακονία, ενώ στο θεοφιλές ποίμνιό Σας ειρήνη και την άνωθεν ενίσχυση σ αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία διέρχονται σήμερα οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.
Θέλω και πάλιν να Σας ευχαριστήσω δια την ύψιστη διάκριση και την παρεχόμενη φιλάδελφη φιλοξενία, της οποίας τυγχάνω τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η τιμία αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας από πρώτες κιόλας στιγμές της παραμονής μας στους Αγίους Τόπους».
Προσκύνημα του Πατριάρχη Κυρίλλου στον Πανάγιο και Κενό Τάφου του Χριστού
Αμέσως μετά τη θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων και στην καθέδρα του Πατριαρχείου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, μετέβησαν στον Πάνσεπτο και Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου βρίσκεται ο κενός Τάφος του Ιησού Χριστού, προστατευόμενος υπό του Ιερού Κουβουκλίου που ανεγέρθη το 1809-1810 με δαπάνες του Γένους των Ρωμηών και την χειρονακτική εργασία 100 μαστόρων που ταξίδευσαν από τον ελλαδικό χώρο.
Εισελθόντες στο Ναό της Αναστάσεως οι δυο Πατριάρχες ασπάστηκαν το λίθο της Αποκαθηλώσεως. Ενώπιον του Ιερού Κουβουκλίου ανεγνώσθη η σχετική ευαγγελική περικοπή περί της Αναστάσεως του Χριστού. Εν συνεχεία οι Προκαθήμενοι των δυο τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών προσκύνησαν το μεγάλο ιερό σέβασμα του Παναγίου Τάφου.
Στο Καθολικό ετελέσθη η ευχαριστήρια δοξολογία προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Αμέσως μετά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας προσφώνησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης.
«Η Εκκλησία της Αγίας Σιών, η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, η Εκκλησία της γης της επαγγελίας και των προφητών, η Εκκλησία της ενσάρκου εμφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Εκκλησία του υπερώου και της Πεντηκοστής, η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, των μαρτύρων και των οσίων ασκητών, υποδέχεται σήμερον εν χαρά και αγαλλιάσει εις τους κόλπους αυτής την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, την Εκκλησίαν του αγίου Βλαδιμήρου και της αγίας βασιλίσσης Όλγας, την Εκκλησίαν των μεγάλων στάρετς και των αναριθμήτων νεομαρτύρων εις το πρόσωπον του σεπτού αυτής Προκαθημένου, της λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος και της τιμίας Αυτής συνοδείας, πραγματοποιούσης κατ αὐτάς την «ειρηνικήν Αυτής επίσκεψιν» παρ Ἡμῖν.
Επί τω λίαν σημαντικώ γεγονότι τούτω δια την ζωήν των αγιωτάτων Εκκλησιών Ημών η Υμετέρα λίαν αγαπητή και περισπούδαστος Ημίν Μακαριότης εγένετο δεκτή εν πάση τιμή εν επισήμω υποδοχή εις την είσοδον της παλαιάς πόλεως των Ιεροσολύμων παρά την Πύλην του Δαβίδ, παρουσία αντιπροσώπων Ημών μελών της Αγιοταφιτικής Ημών Αδελφότητος, των εκπροσώπων των Χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης και των τοπικών πολιτικών παραγόντων, εκείθεν δε εν πομπή επισήμω, Ημείς προσωπικώς υπεδέχθημεν Υμάς εις την Πύλην του παλαιφάτου ημών Πατριαρχείου και των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων προσήλθομεν εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, το Κωσταντίνειον τούτο σέμνωμα της Ορθοδόξου ημών πίστεως, νυν δε εν δέει και ευλαβεία προσκυνούμεν επί του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και του Φρικτού Γολγοθά τα ίχνη του σαρκί σταυρωθέντος, παθόντος και ταφέντος και ενδόξως τη τρίτη ημέρα Αναστάντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».
Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος σημείωσε:
«Μακαριώτατε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλε, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς, Αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές.
Τρόμος και χαρά πληρούν την καρδιά μου κάθε φορά καθώς επισκέπτομαι αυτό το μεγαλύτερο επί της γης ιερό προσκύνημα του Ζωοδόχου και Παναγίου Τάφου του Κυρίου. Τρόμος, διότι πλησιάζω ένα μεγάλο ιερό: έναν τόπο του σταυρικού αγώνος του Ενσαρκωθέντος Θεού δια τη σωτηρία όλου του κόσμου από τις αμαρτίες, έναν τόπο, όπου ο Θεός ετάφη κατά σάρκα, αλλά δεν έπαυσε να επιτελεί το λυτρωτικό Αυτού έργο, δια της ψυχής κατελθών εις τον Άδην και εξάξας εκείθεν τους δεσμώτες του, έναν τόπο, όπου δυνάμει της Θειότητος Αυτού ανέστη και έντρομους κατέστησε τους δεσμοφύλακες. Χαρά, διότι θανάτω Αυτού ο Κύριος πάτησε τον θάνατο, νίκη Αυτού ελευθέρωσε όλη την ανθρωπότητα από τη δουλεία της αμαρτίας και μας άνοιξε τις πύλες της Βασιλείας Αυτού. Πράγματι όπως είπε ο προπάτωρ Ιακώβ: ως φοβερός ο τόπος ούτος• ουκ έστι τούτο αλλ ἢ οίκος Θεού και αύτη η πύλη του ουρανού (Γεν. 28. 17).
Είναι όνειρο κάθε χριστιανού όπως, έστω και μια φορά στη ζωή, καταξιωθεί να βρεθεί στους Αγίους Τόπους, να πορευθεί την οδό του Μαρτυρίου, να προσκυνήσει τα μέρη, όπου βάδιζαν τα βήματα του Κυρίου, να ασπασθεί τον λίθο, όπου έκειτο το Σώμα του Ιησού, Ζωοδόχο και Θαμμένο.
Ο Κύριος με αξίωσε να επισκεφθώ επανειλημμένως αυτά τα μεγάλα χριστιανικά προσκυνήματα. Αλλά η παρούσα μου επίσκεψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στους Αγίους Τόπους δια να προσευχηθώ εκπροσωπών όλη τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία το έτος 2009 με εξέλεξε τον Προκαθήμενο Αυτής. Και σήμερον μου φέρνει μεγάλη χαρά εις τον ιερό αυτό χώρο να προσαγορεύσω θερμώς την πεφιλημένη Μακαριώτητά Σας και την περι Υμάς τετιμημένη Ιεραρχία και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ως προσκυνητές εκ Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας και άλλων χωρών της Αγίας Ρωσίας αφίχθημεν στην Αγία Πόλη όπως ομοψύχως υποβάλουμε τα βαθύτερα μας σέβη προς την απ αιώνος φύλακα των Παναγίων Προσκυνημάτων της Παλαιστίνης την Αγιωτάτη Μητέρα των Εκκλησιών. Αυτό το σεβασμό οι λαοί μας τον τρέφουν στο διάβα πολλών αιώνων οι οποίοι μεσολάβησαν από την στιγμή της κοινής τους βαπτίσεως στα ύδατα του Δνείπερου. Θέλουμε να ανανεώσουμε τα αδελφικά μας συναισθήματα, να αναθερμάνουμε τις καρδιές μας με τη ζέση της αμοιβαίας αγάπης και εν ειρήνη του Χριστού και ενότητί μας να αναπέψουμε κοινή ευχαριστία και δέηση υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων σωτηρίας.
Η ειδική μας δέηση είναι υπέρ της ειρήνης της Ιερουσαλήμ και όλης της Ανατολής, η οποία διέρχεται σήμερα δύσκολη εποχή, όπως επί του τόπου της μεγάλης νίκης του Χριστού επικρατήσει μεταξύ των ανθρώπων ειρήνη και συμφωνία.
Η χάρις του Εσταυρωθέντος, Αναστάντος και Αναληφθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ειη μετά πάντων ημών. Αμήν».
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πατριάρχης Θεόφιλος ανέβηκαν στον Φοβερό Γολγοθά, όπου προσκύνησαν τον τόπο της Σταυρώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Στη συνάντηση παρέστησαν Ιεράρχες του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμωνκαι συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες Ναζαρέτ Κυριακός, Καπιτωλιάδος Ησύχιος, Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, Φιλαδελφείας Βενέδικτος καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Αβήλων Δωρόθεος, ο Γέρων Αρχιγραμματέας Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Θαβωρίου Μεθόδιος και κληρικοί της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας.
Τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών κ. Β. Λεγκοΐντα, ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων, ο βοηθός του Προέδρου του ΤΕΕΣ πρωτοδιάκονος Βλαδίμηρος Ναζάρκιν και ο τελών χρέη Ιδιαίτερου του Πατριάρχου κ. Μ. Κούξωφ.
Τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας ως εξής:
«Προσκυνήσαντες μόλις συν Θεώ τον Τίμιον Σταυρόν και υμνήσαντες και δοξάσαντες την του Χριστού Αγίαν Ανάστασιν επί του Φρικτού Γολγοθά και του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εν τω Πανιέρω Ναώ της Αναστάσεως, ανήλθομεν νυν εις τα Πατριαρχεία, εις την απ’ αιώνων έδραν ταύτην της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, της πόλεως του Βασιλέως του Μεγάλου.
Εν ταύτη μετά περιχαρείας πολλής, αγάπης αδελφικής ειλικρινούς και τελείας και τιμής ιδιαζούσης υποδεχόμεθα και χαιρετίζομεν και προσφωνούμεν δια του «ευ παρέστητε» Υμάς, τον λίαν αγαπητόν Ημίν και περισπούδαστον εν Χριστώ αδελφόν Μακαριώτατον Πατριάρχην της Αγιωτάτης αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας, τον αγαπήσαντα τα σκηνώματα Σιών της Αγίας, επισκεφθέντα αυτά πολλάκις εις το παρελθόν, ελθόντα δε νυν, ίνα επισκεφθή αυτά και εν τη καθιερωμένη κατά την τάξιν της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας «ειρηνική επισκέψει» μετά την επαξίαν εκλογήν Υμών εις την ποιμαντορικήν οιακοστροφίαν της Εκκλησίας της μεγάλης και ευσεβούς χώρας της Ρωσίας και την θεόθεν κλήσιν Υμών, όπως οδηγήσητε αυτήν εις την νέαν αναγεννητικήν και ανακαινιστικήν πορείαν αυτής, την οποίαν αύτη ακολουθεί μετά τον απηνή διωγμόν εις βάρος αυτής, ο οποίος ναι μεν εταλάνισε, κατεβασάνισε και κατεπόνησε, ουχ ήττον όμως δεν κατέβαλεν αυτήν, δεν κατίσχυσεν αυτής, αλλ’ έδωσεν αυτή αφορμήν, ίνα εξέλθη εκ της δοκιμασίας δυνατωτέρα και ενδοξοτέρα.
Εν τη αφάτω, όθεν, χαρά ως εκ της παρουσίας της Υμετέρας λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος εις το κατά τον προκάτοχον Ημών αείμνηστον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Δοσίθεον, ιερόν «οσπίτιον» της Γεραράς ημών Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και του ημετέρου παλαιφάτου Πατριαρχείου, ευχόμεθα Αυτή εκ μυχίων υγιείαν, ευστάθειαν, ευλογημένην, πλουσίαν εις πνευματικάς εμπειρίας προσκυνηματικήν θεωρίαν και ευόδωσιν των έργων Αυτής και της Εκκλησίας, ην Αύτη ποιμαίνει, εν πάσι προς δόξαν του ευλογημένου ονόματος του εν Τριάδι Θεού ημών».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο τον Μεγαλόσταυρό του Τάγματος του Αγίου και Ζωοποιού Τάφου.
Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος:
«Εκ βαθέων καρδίας ευχαριστώ τη Μακαριώτητά Σας δια την ευγενή πρόσκληση όπως επισκεφθώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τη θερμή φιλοξενία της οποίας τυγχάνω στους Αγίους Τόπους.
Η παρούσα επίσκεψή μου είναι κυρίως προσκυνηματική περιήγηση στην Αγιωτάτη Εκκλησία Ιεροσολύμων, Μητέρα πασών των Εκκλησιών και αφετηρία απ όπου η Καλή Είδηση διαδόθη από τους Αγίους Αποστόλους σε όλη την οικουμένη. Εμείς στη Ρωσία πάντα είχαμε ιδιαίτερη σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία Ιεροσολύμων και τους Προκαθημένους αυτής. Ενθυμούμεθα πάντα ότι οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο αναπέμπουν δεήσεις υπέρ των Ορθοδόξων χριστιανών τόσο της βιβλικής περιοχής, όσο και όλης της οικουμένης. Τις αγίες Σας ευχές εκζητούμεθα Μακαριώτητε υπέρ της Εκκλησίας της Ρωσίας και των λαών της Αγίας Ρωσίας, τους οποίους ποιμαίνει.
Η φράση «Γη Αγία» δεν αποτελεί ανθρώπινο εφέυρημα. Ο ίδιος ο Κύριος είπε στον Άγιο Προφήτη Μωϋσή: Ο γαρ τόπος, εν ω συ έστηκας, γη αγία εστί (Εξ. 3. 5). Εάν αυτό ειπώθηκε δια την έρημο πλησίον του Όρους Χωρήβ, όπου έγινε η εν τη Φλεγομένη Βάτω θεοφάνεια, πόσο μάλλον αγιότοκος ανεδείχθη η Παλαιστίνη. Εδώ ήταν όπου εγεννήθη, κήρυξε, εσταυρώθη και ετάφη ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Εδώ ήταν όπου Αυτός ανέστη ενδόξως εκ νεκρών. Εδώ ήταν, όπου ο Κύριος εθεμελίωσε την Εκκλησία και επίσης στους Αγίους Τόπους το Πνεύμα του Κυρίου επιφοίτησε στους Αποστόλους χορηγούντας αυτούς τη χάρη όπως διαδωθεί η Εκκλησία έως τα πέρατα της γης.
Όπως μετά την Αγία Πεντηκοστή στην Ιερουσαλήμ ήκουον εις έκαστος τη ιδία διαλέκτω λαλούντων αυτών (Πραξ. 2. 6), έτσι και σήμερον η Αγία Πόλη αποτελεί πόλο έλξεων πιστών από κάθε γωνιά της υφηλίου. Στους δρόμους της ακούγεται κάθε γλώσσα και διάλεκτος. Θέλω να ευχαριστήσω τη Μακαριώτητά Σας, φύλακα των μεγάλων προσκυνημάτων, δια την πατρική φροντίδα την οποία επιδεικνύετε προς την Ρωσική Εκκλησιαστική Αποστολή και τα πλήθη προσκυνητών από τις χώρες της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, που καταφθάνουν εδώ. Στην καρδιά μου θα διατηρώ για πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις από την επίσκεψη προς τα μεγάλα χριστιανικά προσκυνήματα, όπου ευρέθην και πάλιν συνοδεία της Μακαριώτητός Σας.
Θέλω να ευχηθώ στην Αγιοσύνη Σας σωματική δύναμη και την πανίσχυρη βοήθεια του Θεού στην Πατριαρχική Σας διακονία, ενώ στο θεοφιλές ποίμνιό Σας ειρήνη και την άνωθεν ενίσχυση σ αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία διέρχονται σήμερα οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής.
Θέλω και πάλιν να Σας ευχαριστήσω δια την ύψιστη διάκριση και την παρεχόμενη φιλάδελφη φιλοξενία, της οποίας τυγχάνω τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η τιμία αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας από πρώτες κιόλας στιγμές της παραμονής μας στους Αγίους Τόπους».
Προσκύνημα του Πατριάρχη Κυρίλλου στον Πανάγιο και Κενό Τάφου του Χριστού
Αμέσως μετά τη θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων και στην καθέδρα του Πατριαρχείου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, μετέβησαν στον Πάνσεπτο και Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου βρίσκεται ο κενός Τάφος του Ιησού Χριστού, προστατευόμενος υπό του Ιερού Κουβουκλίου που ανεγέρθη το 1809-1810 με δαπάνες του Γένους των Ρωμηών και την χειρονακτική εργασία 100 μαστόρων που ταξίδευσαν από τον ελλαδικό χώρο.
Εισελθόντες στο Ναό της Αναστάσεως οι δυο Πατριάρχες ασπάστηκαν το λίθο της Αποκαθηλώσεως. Ενώπιον του Ιερού Κουβουκλίου ανεγνώσθη η σχετική ευαγγελική περικοπή περί της Αναστάσεως του Χριστού. Εν συνεχεία οι Προκαθήμενοι των δυο τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών προσκύνησαν το μεγάλο ιερό σέβασμα του Παναγίου Τάφου.
Στο Καθολικό ετελέσθη η ευχαριστήρια δοξολογία προεξάρχοντος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Αμέσως μετά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας προσφώνησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης.
«Η Εκκλησία της Αγίας Σιών, η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, η Εκκλησία της γης της επαγγελίας και των προφητών, η Εκκλησία της ενσάρκου εμφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Εκκλησία του υπερώου και της Πεντηκοστής, η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, των μαρτύρων και των οσίων ασκητών, υποδέχεται σήμερον εν χαρά και αγαλλιάσει εις τους κόλπους αυτής την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, την Εκκλησίαν του αγίου Βλαδιμήρου και της αγίας βασιλίσσης Όλγας, την Εκκλησίαν των μεγάλων στάρετς και των αναριθμήτων νεομαρτύρων εις το πρόσωπον του σεπτού αυτής Προκαθημένου, της λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Μακαριότητος και της τιμίας Αυτής συνοδείας, πραγματοποιούσης κατ αὐτάς την «ειρηνικήν Αυτής επίσκεψιν» παρ Ἡμῖν.
Επί τω λίαν σημαντικώ γεγονότι τούτω δια την ζωήν των αγιωτάτων Εκκλησιών Ημών η Υμετέρα λίαν αγαπητή και περισπούδαστος Ημίν Μακαριότης εγένετο δεκτή εν πάση τιμή εν επισήμω υποδοχή εις την είσοδον της παλαιάς πόλεως των Ιεροσολύμων παρά την Πύλην του Δαβίδ, παρουσία αντιπροσώπων Ημών μελών της Αγιοταφιτικής Ημών Αδελφότητος, των εκπροσώπων των Χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης και των τοπικών πολιτικών παραγόντων, εκείθεν δε εν πομπή επισήμω, Ημείς προσωπικώς υπεδέχθημεν Υμάς εις την Πύλην του παλαιφάτου ημών Πατριαρχείου και των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων προσήλθομεν εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, το Κωσταντίνειον τούτο σέμνωμα της Ορθοδόξου ημών πίστεως, νυν δε εν δέει και ευλαβεία προσκυνούμεν επί του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και του Φρικτού Γολγοθά τα ίχνη του σαρκί σταυρωθέντος, παθόντος και ταφέντος και ενδόξως τη τρίτη ημέρα Αναστάντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».
Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος σημείωσε:
«Μακαριώτατε Πατριάρχα της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλε, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς, Αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές.
Τρόμος και χαρά πληρούν την καρδιά μου κάθε φορά καθώς επισκέπτομαι αυτό το μεγαλύτερο επί της γης ιερό προσκύνημα του Ζωοδόχου και Παναγίου Τάφου του Κυρίου. Τρόμος, διότι πλησιάζω ένα μεγάλο ιερό: έναν τόπο του σταυρικού αγώνος του Ενσαρκωθέντος Θεού δια τη σωτηρία όλου του κόσμου από τις αμαρτίες, έναν τόπο, όπου ο Θεός ετάφη κατά σάρκα, αλλά δεν έπαυσε να επιτελεί το λυτρωτικό Αυτού έργο, δια της ψυχής κατελθών εις τον Άδην και εξάξας εκείθεν τους δεσμώτες του, έναν τόπο, όπου δυνάμει της Θειότητος Αυτού ανέστη και έντρομους κατέστησε τους δεσμοφύλακες. Χαρά, διότι θανάτω Αυτού ο Κύριος πάτησε τον θάνατο, νίκη Αυτού ελευθέρωσε όλη την ανθρωπότητα από τη δουλεία της αμαρτίας και μας άνοιξε τις πύλες της Βασιλείας Αυτού. Πράγματι όπως είπε ο προπάτωρ Ιακώβ: ως φοβερός ο τόπος ούτος• ουκ έστι τούτο αλλ ἢ οίκος Θεού και αύτη η πύλη του ουρανού (Γεν. 28. 17).
Είναι όνειρο κάθε χριστιανού όπως, έστω και μια φορά στη ζωή, καταξιωθεί να βρεθεί στους Αγίους Τόπους, να πορευθεί την οδό του Μαρτυρίου, να προσκυνήσει τα μέρη, όπου βάδιζαν τα βήματα του Κυρίου, να ασπασθεί τον λίθο, όπου έκειτο το Σώμα του Ιησού, Ζωοδόχο και Θαμμένο.
Ο Κύριος με αξίωσε να επισκεφθώ επανειλημμένως αυτά τα μεγάλα χριστιανικά προσκυνήματα. Αλλά η παρούσα μου επίσκεψη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στους Αγίους Τόπους δια να προσευχηθώ εκπροσωπών όλη τη Ρωσική Εκκλησία, η οποία το έτος 2009 με εξέλεξε τον Προκαθήμενο Αυτής. Και σήμερον μου φέρνει μεγάλη χαρά εις τον ιερό αυτό χώρο να προσαγορεύσω θερμώς την πεφιλημένη Μακαριώτητά Σας και την περι Υμάς τετιμημένη Ιεραρχία και τον ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ως προσκυνητές εκ Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας και άλλων χωρών της Αγίας Ρωσίας αφίχθημεν στην Αγία Πόλη όπως ομοψύχως υποβάλουμε τα βαθύτερα μας σέβη προς την απ αιώνος φύλακα των Παναγίων Προσκυνημάτων της Παλαιστίνης την Αγιωτάτη Μητέρα των Εκκλησιών. Αυτό το σεβασμό οι λαοί μας τον τρέφουν στο διάβα πολλών αιώνων οι οποίοι μεσολάβησαν από την στιγμή της κοινής τους βαπτίσεως στα ύδατα του Δνείπερου. Θέλουμε να ανανεώσουμε τα αδελφικά μας συναισθήματα, να αναθερμάνουμε τις καρδιές μας με τη ζέση της αμοιβαίας αγάπης και εν ειρήνη του Χριστού και ενότητί μας να αναπέψουμε κοινή ευχαριστία και δέηση υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων σωτηρίας.
Η ειδική μας δέηση είναι υπέρ της ειρήνης της Ιερουσαλήμ και όλης της Ανατολής, η οποία διέρχεται σήμερα δύσκολη εποχή, όπως επί του τόπου της μεγάλης νίκης του Χριστού επικρατήσει μεταξύ των ανθρώπων ειρήνη και συμφωνία.
Η χάρις του Εσταυρωθέντος, Αναστάντος και Αναληφθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ειη μετά πάντων ημών. Αμήν».
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πατριάρχης Θεόφιλος ανέβηκαν στον Φοβερό Γολγοθά, όπου προσκύνησαν τον τόπο της Σταυρώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου