Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μεσογαίας Νικόλαος: “Παράδεισος είναι η αίσθηση της παρουσίας του Θεού, ενώ Κόλαση η βίωση της απουσίας Του”

          

DSC03629
Μέσα σε κλίμα αγιορείτικης κατάνυξης, τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Αναλήψεως του Κυρίου Υμών Ιησού Χριστού, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στο Βύρωνα.
Στον Εσπερινό και την Παράκληση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος για 14 χρόνια διακόνησε ως ιερομόναχος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι. Τον πλαισίωσαν πατέρες της Μονής αλλά και ιερείς της Μητροπόλεως Μεσογαίας. Συμπροσευχήθηκε επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. Γέροντας Ελισαίος.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν και φέτος μεγάλη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πολλών νέων κάθε ηλικίας.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής της Αναλήψεως. “Η Ανάληψη είναι μια εορτή επαγγελιών. Η πρώτη επαγγελία αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όταν ο Χριστός λέει στους Μαθητές πως ενώ χωρίζομαι και φεύγω από εσάς, δεν μένω σε απόσταση αλλά θα είμαι κοντά σας και κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον σας. Είναι η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Η δεύτερη επαγγελία αναφέρεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο όπου ο Χριστός υπόσχεται στους Μαθητές πως δε θα τους αφήσει ορφανούς αλλά θα αποστείλει το Πνεύμα το Άγιο και τους προτρέπει να παραμείνουν στην Ιερουσαλήμ όπου θα λάβουν “δύναμιν εξ’ ύψους”. Η τελευταία επαγγελία αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων όπου κατά την στιγμή της Ανάληψης εμφανίζονται δύο Άγγελοι και πληροφορούν τους Αποστόλους ότι Αυτός ο Χριστός που αναλαμβάνεται, πάλι θα επιστρέψει, κάνοντας αναφορά στη Δευτέρα Παρουσία. Συνεπώς, ο Χριστός ακόμα και όταν φεύγει μένει, έπειτα δεν μας αφήνει ορφανούς αλλά στέλνει το Άγιον Πνεύμα και τέλος θα επανέλθει εν Δόξη. Επισφράγισμα των τριών υποσχέσεων αυτών είναι η ευλογία του, καθώς αποχωρίστηκε από τους Μαθητές εν μέσω ευλογίας, γεγονός που πιστοποιούσε την εγκυρότητα των επαγγελιών Του. Αυτή η χαρά της Εκκλησίας, είναι η αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Παράδεισος είναι η αίσθηση της παρουσίας του Θεού, ενώ Κόλαση η βίωση της απουσίας Του. Εύχομαι, φεύγοντας από εδώ, να έχουμε κι εμείς αυτό το αίσθημα της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας”.
DSC03637
DSC03627
DSC03634
DSC03643
DSC03645

DSC03668
DSC03675
DSC03681
DSC03684
DSC03685
DSC03689
DSC03691
DSC03699
Tου Σπύρου Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου