Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Αποφυγή του περισπασμού και του άγχους…

 


20140823_095949
“Ο καθένας μας πρέπει να ρυθμίσει έτσι τη ζωή του, ώστε να εργάζεται καθημερινά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του, χωρίς περισπασμούς και άγχος.
Όταν καταγίνεστε σε μια δουλειά, μην βάζετε στο κεφάλι σας άλλες δέκα. Αφοσιωθείτε σε αυτήν  ώσπου να τελειώσετε. Και όταν τελειώσετε, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Το σκεφτήκατε καλά; Αρχίστε να εργάζεστε ήρεμα, συγκεντρώνοντας πάλι την προσοχή σας  στο συγκεκριμένο έργο, ως την ολοκλήρωσή του.

Σηκωθήκατε το πρωί από το κρεβάτι και σταθήκατε στην ορθρινή προσευχή; Ας είναι ο νους σας προσηλωμένος σ΄ αυτήν. Μην τον αφήνετε να τριγυρίζει εδώ και εκεί. Μετά την προσευχή έχει σειρά το πρωινό ρόφημα. Ετοιμάστε το και, μόλις το πάρετε, ξεκινήστε για τη δουλειά σας. Έτσι να ενεργείτε πάντα.
Τον περισπασμό τον προκαλούν όχι οι πολλές ασχολίες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε και τις μεθοδεύουμε- κάνουμε μια δουλειά και στο κεφάλι μας στριμώχνονται αναρίθμητες άλλες. Όλες εκείνες λοιπόν να τις διώχνετε και με την μία ν΄ ασχολούνται τόσο τα χέρια σας όσο και ο νους σας”.

Από το βιβλίο: Χειραγωγία στην Πνευματική Ζωή, Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, εκδόσεις Ι. Μονής Παρακλήτου
φωτο από την λίμνη Ζηρού- ακύμαντη η λίμνη και στην επιφάνειά της αντικατοπτρίζονται τα δέντρα και τα βουνά…
Για την αντιγραφή: ιστολόγιο «Αντέχουμε…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου