Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΡΑΘΥΜΙΑΣ

Η αποτίναξη της ραθυμίας


Η πνευματική ραθυμία είναι η κυριότερη αιτία του κακού που υπάρχει στον κόσμο. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε ενα του λόγο επισημαίνει ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να λέμε ότι ο διάβολος μας έβαλε να αμαρτάνουμε. διότι ο διάβολος δεν φταίει για τις αμαρτίες μας, ο πρωταρχικός φταίχτης είναι η ραθυμία μας.
Ο διάβολος δεν μπορεί να καταργήσει την ελευθερία μας αν δεν το επιτρέψουμε εμείς. Αυτός απλώς κάνει προτάσεις και βοηθάει η κακή μας προαίρεση. Η αίσθηση πολλών ανθρώπων ότι βρίσκονται κάτω από ανεξέλεγκτες κακοποιές δυνάμεις που απειλούν τη ζωή τους ή που ρυθμίζουν τις πράξεις τους, είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας τους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους. Κι αυτό λόγω του ότι η ανάληψη αυτής της ευθύνης συνεπάγεται κόπο τον οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν.
Προκειμένου ο Απ. Παύλος να βοηθήσει τους πιστούς να αποτινάξουν από την ψυχή τους την ραθυμία τους υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεργούσε με τον Θεό και τους ανθρώπους για τη σωτηρία του κόσμου. Με την αποστολική του πολιτεία σε κανέναν και για τίποτα δεν έδινε αφορμή να του προσάψουν οποιαδήποτε κατηγορία. Μεριμνούσε για την συνείδηση των ανθρώπων, ώστε να μην δημιουργήσει σε κανένα ασθενή στη πίστη προσκόμματα. Σε αντίθεση με πολλούς σημερινούς ¨ηγέτες" πολιτικούς και εκκλησιαστικούς που σκανδαλίζουν με τον τρόπο της ζωής τους, αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν χάσει την εμπιστοσύνη του κάποιος στον Θεό σκανδαλιζόμενος από αυτούς.
Η μέριμνα του Παύλου όμως εκφράστηκε με την μεγάλη του υπομονή στις θλίψεις και τους διωγμούς, με την προσωπική του άσκηση και την καθαρότητα της ζωής του, οι οποίες έπαιρναν πνευματική αξία από την γνώση του θελήματος του Θεού και την ενέργεια μ.εσα του, του Αγίου Πνεύματος. Με αυτές τις προυποθέσεις μπορούσε να αγαπάει ανυπόκριτα και ο λόγος του να είναι "
λόγος αληθείας".
Ο Απόστολος Παύλος προβάλλει με έντονες εκφράσεις την αποστολική ζωή ως πρότυπο, προκειμένου να πυρώσει την ψυχή των πιστών, ώστε μόνη της να αποτινάξει τον ύπνο της πνευματικής ραθυμίας και να συνεργασθεί με την χάρη του Θεού.
"ΡΑΘΥΜΙΑ= αφροντισιά, αμεριμνησία, αμέλεια, απροσεξία, να παίρνει κανείς τα πράγματα από την εύκολη πλευρά τους, η αδιαφορία, νωθρότης, οκνηρία."
Πηγή. Φωνή Κυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου