Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

PATRIARXEIO. ALEJ/IAS. YPODOXH. PATR/OY SERBIAS.

Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Σερβίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Ν.Κάτσικα
Με τυμπανοκρουσίες από τους έλληνες και αραβορθοδόξους προσκόπους, τις καμπάνες να κτυπούν χαρμόσυνα και με την παρουσία πλήθους πιστών, το παλαίφατο Πατριαρχείο υπεδέχθη την 5η Οκτωβρίου ε.ε. στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, ο Οποίος πραγματοποιεί Ειρηνική επίσκεψη στην Δευτερόθρονη Αλεξανδρινή Εκκλησία.
Τον Σεπτό Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας υπεδέχθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και αμέσως μετά κατευθύνθησαν στην πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ανέμενε ο Ηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων και ο ιερός κλήρος.
Κατά την τελεσθείσα Δοξολογία η ΑΘΜ προσεφώνησε τον Μακ.Πατριάρχη Σερβίας, λέγων:
«Μακαριώτατε Πατριάρχα Σερβίας, περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος, κ.Ειρηναίε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι αρχιερείς και ευλαβείς κληρικοί, οι συγκροτούντες την τιμία Πατριαρχική συνοδεία,
«Εὐλογητός ει Κύριε ο Θεός των Πατέρων ημών και ευλογημένον το όνομά Σου εις τους αιώνας...πρόσδεξαι θυσίαν εσπερινήν....».
Δόξα και τιμή αναπέμπουμε στον εν Τριάδι προσκυνού-μενο Θεό διότι μας παρέχει την ευλογία και την ιδιαίτερη χαρά της επισήμου κοινωνίας μετά αδελφού Πρωθιεράρχου, σεβασμίου καί προσφιλούς.

Σας υποδεχόμεθα σήμερα, Μακαριώτατε, στα πλαίσια της Ειρηνικής Επισκέψεώς Σας στήν καθ’ ημάς Αγιωτάτη και Αποστολική Εκκλησία Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για να δρέψουμε πλουσία την καρποφορία της πρόσωπον πρός πρόσωπον μεθέξεως.
Αυτή η επίσκεψη δεν τυγχάνει μία εθιμική επικοινωνία, αλλά αποτελεί ουσιαστική και φιλάδελφη πράξη εκφράσεως της μεταξύ ημών ειλικρινούς εν Χριστώ αγάπης, ενότητος και συναντιλήψεως, εν μέσω κλίματος πνευματικής ευφροσύνης.
Μακαριώτατε,
Σας συναντούμε με πολλή χαρά, ως Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας, μίας Εκκλησίας με μεγάλη πνευματική κληρονομία από τό νέφος των αγίων πατριαρχών, αρχιερέων, κληρικών, μοναχών και ηγεμόνων, εδώ, στην Θεοβάδιστη και πολυαιώνια Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαίου Καΐρου.
Τούτο το ιερό ενδιαίτημα, του οποίου η ιστορία ως περιλάμπρου αρχιτεκτονικού οικοδομήματος ανάγεται στους φαραωνικούς χρόνους, έχει την ιδιαιτέρα ευλογία να είναι το καταφύγιο της Αγίας Οικογενείας στην αρχαία Αίγυπτο, όταν το αβυσσαλέο μένος του Βασιλέως Ηρώδη εδίωκε τον νηπιάσαντα Χριστό. Τούτο το ιερό καθίδρυμα, απετέλεσε χώρο φυλακίσεως και μαρτυρίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Γεωργίου. Τούτο το μοναστικό ενδιαίτημα αποτελεί χώρο ασκήσεως και προσευχητικών αγρυπνιών χιλιάδων μοναχών της πρεσβυγενούς Εκκλησίας μας, οι οποίοι δια των αγιαστικών αγώνων τους, το κατέστησαν στον ρου των αιώνων ταμείο χάριτος και ευλογίας. Και εδώ είναι ο τόπος όπου αναπαύονται όλοι οι μακαριστοί Προκάτοχοί μας.
Αυτό το ιερό τέμενος της αμωμήτου ορθοδόξου πίστεως ο Θεός ηθέλησε να ανακαινίζουμε εκ θεμελίων, με την αρωγή του φιλογενούς έλληνος πλοιοκτήτου κ.Αθανασίου Μαρτίνου, ως το πολυτιμότερο πάνσεπτο προσκύνημα του καθ’ ημάς Πατριαρχικού Θρόνου.

Εδώ λοιπόν Σας υποδεχόμεθα, συνεχιστές της θαυμαστής πολιτείας των ασκητών, των αγίων και των μεγάλων Πατέρων και Πατριαρχών που ενώτισαν την εύφορη αιγυπτιακή γή με τον ηγιασμένο ιδρώτα των αγώνων τους και το τίμιο αίμα του μαρτυρίου τους.
Το καθ’ ημάς Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής διανύει ήδη την τρίτη χιλιετία της ιστορικής πορείας του. Μία πορεία, η οποία άρχισε με τον Φωτιστή του, Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο και συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας αδιακόπως, διακρατώντας ανόθευτη την Αποστολική παρακατάθηκη, αναλλοίωτη την ιερά παράδοση και ακέραιο το θυσιαστικό φρόνημα των αγίων μορφών που εκόσμησαν τον Θρόνο τούτο. Η ιστορική πορεία του μαρτυρείται από τον πλούτο της πνευματικής του κληρονομίας, η οποία κατέγραψε συνάμα και κατηύθυνε την πορεία και την θεολογική διδασκαλία της Μίας Αδιαιρέτου Εκκλησίας από τις πρώτες ημέρες της επί γης φανερώσεώς Της.

Φέροντες αυτήν την επιμαρτυρία των αιώνων με χαρά ατενίζουμε την Μακαριότητά Σας και τους εκλεκτούς συνοδούς Σας. Η ευχαριστία μας εκφράζεται εσωψύχως και με ανάμεικτα τα συναισθήματα της πνευματικής αγαλλιάσεως, εξωτερικεύεται δε και γίνεται προσευχητική διάθεση, αίτημα επιτακτικό και ευχή διάπυρος, όπως ο Κύριος Σας ενισχύη στήν συνέχιση της σταυροαναστασίμου Πρωθιεραρχικής διακονίας, επ’ ωφελεία και προόδω του ευσεβούς Σερβικού έθνους.
Ευχόμεθα, Μακαριώτατε και τετιμημένε άγιε Αδελφέ, να έχετε ακατάβλητη υγεία και δύναμη και να ποιμαίνετε επί έτη μήκιστα τον φιλόθεο λαό Σας. Και θεωρούμε βεβαία και την δική σας προσευχή υπέρ του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας, ως αναψυχή και δώρο πολύτιμο της αγαπώσης και θυσιαζομένης καρδίας Σας. Νά εἶναι πολλά τά ἔτη σας! Καλώς ήλθατε!»
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, οι δύο Πρωθιεράρχες και τα μέλη των τιμίων συνοδειών τους μετέβησαν οδικώς στην Αλεξάνδρεια, όπου την Κυριακή, 7η Οκτωβρίου, θα τελεσθή Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου