Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΖΩΗΣ.

Ανανέωση ζωής!
Μεγέθυνση γραμματοσειράςΣμίκρυνση γραμματοσειράς | print Εκτύπωση send Αποστολή
του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, για το AMEN.GR
Δύο θαύματα φιλοξενεί το αυριανό Ευαγγέλιο, για να παραχωρήσουμε στην συνέχεια και εμείς την ψυχή μας ως τόπο δοχής του Κυρίου, έχοντας διδαχθεί απ’ αυτά. Έχουν ομοιότητες και διαφορές αξιοσημείωτες.

Της αιμορροούσας δεν γνωρίζουμε το όνομα, της άλλης γνωρίζουμε τον πατέρα της, ήταν κόρη του αρχισυνάγωγου Ιάειρου. Ο Χριστός προσέχει τους πάντες, επώνυμους και ανώνυμους, σημαντικούς και ασήμαντους. Οι διαφορές δεν ανήκουν στην πολιτεία του Θεού. Υπάρχουν μόνο στην κοινωνία των ανθρώπων, αυτών επινόηση είναι η οικονομική διαστρωμάτωση και τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα που απορρέουν απ’ αυτή. Μόνο εδώ στην γη υπάρχουν ανθρώπων τάξεις. Ενώπιον Θεού δεν υπάρχει πλούσιος ή φτωχός, δίκαιος ή αμαρτωλός. Υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε και που όλα θέλει να σωθούν. Τα θαύματα δεν έχουν να κάνουν με την θέση που έχει ο λήπτης τους, αλλά με την πίστη που διαθέτει.

Η μία Τον βρίσκει στον δρόμο, την άλλη την βρίσκει στο σπίτι της, παντού και πάντα υπάρχει ο Ιησούς, στους δρόμους που ο καθένας περιφέρει την βιοπάλη του με τα προβλήματά της ή στο σπίτι μας που είναι η εστία μας και η προσωπική μας ζωή. Επεμβαίνει ο Θεός στην κοινωνία μας ή στα σπίτια μας, αρκεί να Του το επιτρέψουμε ή να Τον προσκαλέσουμε. Εμείς και τα δύο κλείσαμε. Τοποθετήσαμε οδόφραγμα την αμαρτία μας και κλειστήκαμε στο σπίτι του ατομισμού μας.

Μας θέλει ο Θεός δικά Του παιδιά κατά πνεύμα, μας χάριζε όμως πρώτα σε φυσικούς γονείς για την ανατροφή μας. Έρχεται επισκέπτης στη γη μας, την βρίσκει νεκρή πνευματικά, πηγαίνει στο σπίτι του Ιάειρου βρίσκει την κόρη του νεκρή βιολογικά. Αποτέλεσμα κοινό : Ανάσταση. Της κοινωνίας μας με την δική Του έγερση, της κόρης μ’ έναν λόγο Του. Τον κόσμο μας τον ξυπνά από τον λήθαργό του, την θυγατέρα από τον ύπνο της.

Τον βλέπουμε εκτός από ανανέωση της ζωής του παιδιού του Ιάειρου, να κάνει κάτι ανάλογο με την αιμορροούσα. Σταμάτησε ακουμπώ-ντας μόνο τα ρούχα Του η χρόνια και βασανιστική αιμορραγία. Οι γιατροί όσα χρήματα και αν έλαβαν δεν κατάφεραν να απαλλάξουν την γυναίκα από το πρόβλημα. Δεν ήρθε η ίαση με λόγια Του, ούτε βέβαια και με τα ρούχα Του που ακούμπησε η ασθενής, αλλά με την χάρη Του. Η αιμορροούσα έχανε το αίμα της και ήταν ασθενής, Εκείνος χύνει το αίμα Του και μας θεραπεύει. Αυτή είναι η ζωή Του, αυτή και η ζωή μας.

Στην ευαγγελική διήγηση υπάρχει και ένα κοινό σημείο με την δική μας συμπεριφορά. Όσο Τον έχουμε ανάγκη τρέχουμε να Τον συναντήσουμε, να Τον παρακαλέσουμε. Όταν δούμε ότι δεν προλάβαμε και «χάσαμε», μια εσωτερική φωνή και με διάφορα προσχήματα μας λέει να Τον αφήσουμε. Δεν Τον χρειαζόμαστε. Η βούληση του Θεού ευτυχώς απέχει πολύ από την δική μας πρακτική, γι΄ αυτό και μεταβάλλεται σε χάρη και θαύμα.

Τραγικός ο πατέρας ο Ιάειρος γιατί τραγική και η είδηση. Έφυγε η κόρη του, όχι ο Κύριος. Εκείνος έρχεται και κάνει το θαύμα Του. Η πίστη νίκησε τον θάνατο, όπως πριν είχε νικήσει την ασθένεια. Ο Χριστός είναι πάντα και σταθερά στην νέκρα μας η Ανάσταση, στην αρρώστια μας η θεραπεία, είναι όντως ανανέωση ζωής.

Η ζωή μας δεν θα πάψει να αιμορραγεί ή και να σταματά. Μην αποκάμουμε όμως, γιατί και αν δεν βρεθεί ένα ρούχο Του ν΄ αγγίζουμε, σίγουρα θα υπάρξει το χέρι Του για να μας ακουμπήσει και να μας αναστήσει από τον οποιασδήποτε μορφής θάνατο που διαλέξαμε ή μας επέβαλαν. Η λήθη και η σιωπή (και ας είναι του Κυρίου αίτημα) δεν πρέπει να καλύψουν τα γεγονότα και τα θαυμαστά Του, ιδίως στους καιρούς μας, τους γεμάτους αμφισβήτηση και χλεύη.
____________________

Σημείωση Amen.gr:
Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα και τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου