Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΝΕΥΡΩΣΗ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

ΝΕΥΡΩΣΗ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Στο θεμα της νευρωσεως θα μπορουσαμε να δωσουμε πολλες απαντησεις



Η απαντηση του χριστιανισμου είναι ξεκαθαρισμενη. Περιλαμβανει τον ανθρωπο ως ψυχοσωματικη ενοτητα. Διδεται μεσα σε ορισμενες διαστασεις.Εμπειροι επιστημονες εχουν εκφρασει την αποψη  τους, όμως επανω σε αυτό το θεμα νομιζουμε ότι ευκολα κανεις μπορει να βρει τη λυση σε αυτό το βασικο προβλημα που λεγεται αισθημα ΕΝΟΧΗΣ. Και είναι γεγονος ότι υπαρχουν & σημερα δεδομενα που δειχνουν ότι & πολλοι ψυχολογοι στρεφονται προς την κατευθυνση αυτή. Η διαφορα είναι ότι οι νουνεχεις ψυχολογοι προσπαθουν να το λυσουν θεωρητικα, ενώ ο Χριστιανισμος & μυστηριακα.Κι εδώ πρεπει να προσεξει κανεις να δει ότι μπορει ο ανθρωπος μονος του να παλευει με τα προβληματα του διαβαζοντας ορισμενα βιβλια.


Ο Χριστιανισμος διδει μια ολοκληρωμενη απαντηση : ότι το προβλημα είναι βασικο &σχετιζεται με το προβλημα της αμαρτιας, της ενοχης.

Επομενως ένα τετοιο προβλημα δεν μπορει ο ανθρωπος να το αντιμετωπισει μονος του. Αυτό εγινε εμπειρια στον ανθρωπο, για αυτό λεει ωραια η ΑΓ ΓΡΑΦΗ  ΟΤΕ ΗΛΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ηλθε ο Χριστος να κανει αυτό που ειπε ο Ησαιας. Να παρει την αμαρτια του ανθρωπου στον ωμο του, να κατεβει μαζι του στην κολαση & να αναδυθει από την κολαση νικητης του θανατου  &  ζωης.Αξιζει κανεις να διαβασει το βιβλιο του Καρουζο στο οποιο προτεινει: να δει κανεις το προβλημα της νευρωσεως με αρχετυπο –Χριστο. Και νομιζουμε ότι η προεκταση της λυσεως αυτης στον χωρο τον Χριστιανικο είναι πραγματι  η μοναδικη λυση.Το νευρωτικο προβλημα είναι το προβλημα του ανθρωπου.Δεν ξερω ποιος δεν είναι νευρωτικος .Συνηθως νευρωτικους ονομαζουμε αυτους που φτανουν μεχρι τον ψυχιατρο, οποτε εχομε να κανουμε με ανθρωπους που εχουν τα ιδια προβληματα με εκεινους που δεν πανε στον ψυχιατρο. Με την διφορα ότι εχουν φτασει στην αποκορυφωση του προβληματος  τους που συνοδευεται κι από άλλες εκδηλωσεις που δεν εχουν ισως οι αλλοι. Αλλα βασικα νομιζω ότι κάθε ανθρωπος μεχρι ενός σημειου είναι ΝΕΥΡΩΤΙΚΟΣ. Κάθε ανθρωπος ενεργει τις απωθησεις του εχει το κομπλεξ του κι το βασικο προβλημα του, το προβλημα της ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ. Βασικα ο ανθρωπος παλευει με τον εαυτον του ειτε  το θελει ειτε όχι.Παλευει με τον εαυτον του πανω σε αυτή την ηθικη βαση. Εάν αυτό είναι αληθεια τοτε του χρειαζεται μια άλλη δυναμη για να ολοκληρωσει τον αγωνα του. ΤΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑς ΛΥΤΡΩΤΗΣ & η προσφορα του Χριστιανισμου είναι αυτή. ΑΥΤΟς ΠΗΡΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΟΥ,αυτος επαθε υπερ ημων, κατεβη στον Αδη & ανεδειχθη νικητης της ζωης & του θανατου.Και κατεστησε πραγματικοτητα αυτην την αλλαγη αν θελετε την εξιδανικευση, με αλλους ορους. Κατορθωσε να μετατρεψει το φθαρτο σε αφθαρτο & το προσκαιρο σε αιωνιο.ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. Αυτή είναι η ερμηνεια & η απαντηση που διδει ο Χριστιανισμος στον προβληματισμο του ανθρωπου. Δεν είναι μονο το γενετησιο ενστικτο.Ειναι ο ολος ανθρωπος.
Υπογραμιζουμε ότι η  εξομολογηση παιζει πρωτευοντα ρολο.Η ψυχαναλυση είναι βιαιη εξομολογηση & φυσικα ο ανθρωπος αντιστεκεται.Αν θελει κανεις να συναντησει τον εαυτο του για να δει συγκεκριμενα  ποιο είναι το βαθυτερο προβλημα της ζωης του θα επρεπε να προχωρησει σε αυτή τη ζωη της εξομολογησεως.Μπορει η ιδεα για ορισμενους χειραφετημενουςνα είναι αφελης, όμως εχει θεση μυστηριου, ουτε καταπιεζει ουτε εξουδενωνει τον ανθρωπο όπως ισχυριστηκε ο Ραιχ. Η Αγια μας εκκλησια εχει αναδειξει ΑΓΙΟΥΣ , δεν επηρεασε καθολου την ανθρωπινη προσωπικοτητα η την ανθρωπινη ζωη.Τελειωνοντας θα πρεπει να υπογραμμισει κανεις ότι μεγαλο προσον του ΦΡΟΥΔΙΣΜΟΥ είναι η ΠΡΟΚΛΗΣΗ, καταφερνει να προκαλει, αλλα δεν προσφερει  λυση στον προβληματισμο που σκοπευει.Καθε λογικος ανθρωπος μπορει να κρινει μονος του , δεν υπαρχει βασικα καμια σχεση μεταξυ του Φρουδισμου & του χριστιανισμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου